PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Духовни учители

Тик Нат Хан

Тик Нат Хан е един от най-известните и уважавани Дзен учители в света. Той е виден поет и защитава мира и правата на хората. Роден през 1926 г. във Виетнам. Той живее в манастира Plum Village в Южна Франция и пътува по целия свят, за да провежда беседи и разговори. Тик Нат Хан въвежда понятието Engaged Buddhism в своята книга „Vietnam: Lotus in a Sea of Fire”. След дълги години на изгнание на него му е разрешено да се завърне във Виетнам през 2005 г.

Тик Нат Хан е автор на над 100 книги от които повече от 40 са преведени на английски език. Той активно подкрепя движенията за мир, насърчавайки ненасилственото решение на конфликтите.

Биография

Тик Нaт Хан е роден в град Куанг Нгай в централен Виетнам през 1926 г. На 16 годишна възраст той постъпва в манастира Từ Hiếu, където негов основен учител е Thanh Quý Chân Thật, който го обучава на Дхиана (Дзен медитация). Тик Нат Хан завършва будистката академия Bao Quoc в централен Виетнам и преминава обучение по Дзен и е ръкоположен за будистки монах през 1949 г.

През 1956 г. е избран за главен редактор на списание Vietnamese Buddhism. През следващите години той основава будисткия университет Van Hanh в Сайгон и училище за младежи за социални служби. Това са корпус от будистки миротворци, които изграждат училища и здравни клиники във виетнамските села.

Нат Хан днес е признат, като Dharmacharya и като духовен глава на манастира Từ Hiếu и други свързани с него. На 1-ви май 1966 г. Нат Хан получава "lamp transmission" и това го прави Dharmacharya или Dharma учител.

По време на виетнамската война

През 1960 г. Нат Хан пристига в САЩ, за да изучава сравнителна религия в университета в Принстън. Впоследствие той е назначен за преподавател по будизъм към Columbia University. По това време Нат Хан владее френски, английски, китайски, санскрит, пали и японски език. През 1963 г. той се завръща във Виетнам, за да подпомогне будистките монаси в техните ненасилствени усилия за мир.

Нат Хан преподава будистка психология и Праджняпарамита литература  в будисткия университет Van Hanh. Това е частен институт, който е фокусиран върху изучаването на будизъм, виетнамаска култура и език. През 1965 г. студентският съюз на Нат Хан организира среща на която отправя покана за мир. На срещата Нат Хан заявява: „Време е Северен и Южен Виетнам да намерят начин да спрат войната и да помогнат на всички виетнамски хора да живеят в мир и взаимно уважение.” Скоро след това Нат Хан заминава за САЩ и оставя сестра си Чан Хонг да ръководи неговата студентска организация. Скоро след това набеждават Чан Хонг, че е комунистка и университета Van Hanh прекратява взаимоотношенията си с младежката организация на Нат Хан. От този момент организацията изпитва сериозни затруднения да финансира дейността си и често нейни членове са атакувани. Въпреки това организацията продължава да изпълнява своите хуманитарни дейности без да взима страна в конфликта.

Нат Хан се завръща в САЩ през 1966 г. и започва да ръководи симпозиум по виетнамски будизъм към университета Корнел. Той продължава да води своята борба за мир и пише писмо до Мартин Лутър Кинг, озаглавено: „В търсене на враг на хората”. През същата година той се среща с Мартин Лутър Кинг – младши и го призовава да осъди публично виетнамската война. През 1967 г. д-р Кинг произнася известната си реч в Ню Йорк в която за пръв път поставя въпроса за войната във Виетнам. По късно същата година Мартин Лутър Кинг номинира Тик Нат Хан за Нобелова награда за мир за 1967 г. В номинацията си д-р Кинг казва: „Аз лично не познавам човек по-достоен за тази награда от този монах от Виетнам.” Фактът, че Мартин Лутър Кинг оповестява своя кандидат за Нобелова награда и публично го подкрепя е в противоречие с традициите на Нобеловия протокол и през тази година не е присъдена на никой наградата за мир.

През 1969 г. Нат Хан е делегат на будистката мирна конференция  в Париж. След подписването на мирното споразумение и края на Виетнамската война на Нат Хан му е отказано разрешение да се завърне в родината си и той започва своето изгнание във Франция.

Създаване на Order of Interbeing

Нат Хан създава орденът Inter-Being през 1966 г. Той оглавява тази монашеска група. През 1969 г.  Нат Хан създава обединената будистка църква във Франция, която няма нищо общо с обединената будистна църква във Виетнам. През 1975 г. той основава центъра за медитация Sweet Potatoes. Центъра се разраства и през 1982 г. се основава будисткия център Plum Village в Южна Франция.

Той основава и два манастира във Виетнам. През 2005 г. и 2007 г. провежда разходка за мир из Лос Анджелис. Известни ученици на Тик Нат Хан са Скип Ивинг, основател на Nashville Mindfulness Center; Натали Голдбърг – писател и учител; Джоан Халифакс – основател на Upaya Institute; Стефани Каза – природозащитник; Ное Ливайн – писател; Джоан Мейси – природозащитник и писател; Лейла Сет  - писател и съдия в Delhi High Court и др.

Завръщане във Виетнам

През 2005 г. след продължителни преговори на Нат Хан е разрешено да се завърне в родината си.  Правителството му разрешава и да преподава и да издаде 4 от своите книги на виетнамски. Разрешено му е да обикаля страната и да възстанови хмара Tu Hieu Temple в Хюе. Неговото завръщане във Виетнам обаче не е преминало без противоречия. Тич Вен Дин, който представя Unified Buddhist Church of Vietnam, която не е призната от правителството моли Нат Хан да вземе отношение относно свободата на религиите във Виетнам. Тич Вен Дин се опасява, че посещението на Нат Хан ще бъде използвано с пропагандни цели от виетнамските власти, за да покажат пред света, че в страната няма проблеми със свободата на религиите.

Независимо от противоречията Нат Хан се завръща за втори път във Виетнам през 2007 г. По това време двама членове на непризнатата Unified Buddhist Church of Vietnam се намират под домашен арест. Тогава Unified Buddhist Church of Vietnam открито обявява Нат Хан за предател, тъй като според тях той е манипулиран от правителството в Ханой да прикрие репресиите на които са подложени членовете на Unified Buddhist Church of Vietnam и да се създаде пред света погрешна представа за свободата на религиите във Виетнам.

Подходи в ученията на Нат Хан

Подходите в ученията на Нат Хан съчетават разнообразие от традиционни Дзен учения, съчетани с други традиции на Махаяна будизъм, методи от Тхеравада будизма и идеи от западната психология, които могат да дадат по-модерен облик на медиативните практики.

Нат Хан също е лидер на движението Engaged Buddhism и насърчава активната роля на индивида в създаването на промените. Той се позовава на виетнамския владетел от 13-ти век Trần Nhân Tông, който абдикира от трона си, за да стане монах и основава виетнамско будистко училище.

Какво означава името му

Виетнамското име Тик идва от „Тич Са”, което означава „of the Shakya” (Буда Шакямуни) клан. Всички будистки монаси и монахини в Източна Азия, които спазват традициите Дзен и Махаяна приемат това име, като свое фамилно име. Това има символиката, че техният първи член на семейството е будистката общност. В много будистки традиции има прогресия на имената, които човек може да получи. Първото име се дава, когато човек намери убежище в Трите Скъпоценности. Първото име на Тик Нат Хан е Trừng Quang. След това е Дхарма името. То се дава когато човек, който води светски живот или е монах поема допълнителни обети или когато бива ръкоположен като монах. Дхарма името на Тик Нат Хан е Phung Xuan. Понякога се дават и допълнителни Дхарма титли. Дхарма титлата на Тик Нат Хан е „Нат Хан”.

Тик Нат Хан често е наричан "Thay", което на виетнамски означава учител или магистър. В интернет страницата на Plum Village преведена на виетнамски той е споменат, като Thiền Sư Nhất Hạnh, което може да се преведе, като Дзен учител. Виетнамските монаси и монахини, които спазват традицията Махаяна, могат да носят името "Thay" – учители.

Награди и отличия

През 1967 г. нобеловият лауреат Мартин Лутър Кинг – младши номинира Тик Нат Хан за Нобеловата награда за мир. Но понеже Мартин Лутър Кинг открито лобира за него награда за мир през тази година не е присъдена на никой, нещо което се е случвало общо 19 пъти в историята, като за последно се случи през 2012 г.

Той е награден с „Courage of Conscience award” през 1991 г.

Участва в много филми, най-запомнящият се от които е „Силата на опрощението”.

През 2013 г. той става герой в анимирания документален филм „The Secret of the 5 Powers”.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...