PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Духовни учители

Шри Нисаргадатта Махарадж

Запитван за своята автобиография Шри Нисаргадатта Махарадж обичаше да казва: „Никога не съм се раждал!“, защото той не се идентифицираше с физическото си тяло. Той се идентифицираше само с вечното и чисто битие. Все пак представяме ви една кратка автобиография на човекът - Шри Нисаргадатта Махарадж.

Шри Нисаргадатта Махарадж е роден през март 1897г. в деня в който се чества раждането на Бог Хануман. В чест на Бог Хануман той е кръстен „Марути“. Баща му Шиврампант работил като прислужник в Мумбай, а по-късно земеделски производител в Кангалгон, малко селце в гориста местност на административния район Махаращра. Семейството на Марути се придържало стриктно към традициите на хиндуистката култура. През 1915г., когато Марути бил на 18 години баща му починал. След смъртта му Марути заминал да живее заедно с по-големия си брат в Бомбай.

В Бомбай, Марути започнал работа като чиновник, но скоро след това открил свое собствено малко магазинче в което продавал „Бидис“ (цигари увити в тютюневи листа). Бизнеса му потръгнал и през 1924г. той се оженил. Жена му Суматибай го дарила с три дъщери и един син.

Марути имал един много мъдър приятел на име Яшвантрао Багкар. Двамата често провеждали задълбочени духовни дискусии. Един ден Яшвантрао запознал Марути с Шри Сидхарамешвар Махарадж, който впоследствие се превърнал в негов гуру. Шри Сидхарамешвар Махарадж бил глава на клона Инчегери на Navnath Sampradaya. На Марути била дадена Мантра, която му давала инструкции за медитация, според традицията Navnath. Неговият гуру му казал да се концентрира върху усещането „Аз съм“ и да остане в това състояние. Марути не посещавал всеки курс по дишане, медитация или изучаване на древните писания. Той просто следвал инструкциите на своя гуру да се концентрира върху усещането „Аз съм“ и след около 3 години най-накрая достигнал до Самоосъзнание.

През 1936 г. Шри Сидхарамешвар Махарадж починал и това оставило дълбок отпечатък върху живота на Марути. Той изоставил семейството и бизнеса си и се отправил към Хималаите. По пътя си към Хималаите, където планирал да прекара остатъка от живота си, Марути срещнал брат-ученик, който успял да го убеди, че откъснатия от света живот има много недостатъци и духовното плодородие се крие в действията сред хората. Когато се завърнал в Бомбай Марути разбрал, че от неговите 6 магазина останал само 1, но той все пак бил достатъчен за изхранването на семейството. Марути приел името Нисаргадатта и станал член на сектата Navnath Sampradaya. Цялото му свободно време минавало в медитации, направлявани от неговите гуру инструктори.

Шри Нисаргадатта продължавал да живее като един обикновен работещ индиец, но изводите, които направил в следствие на духовния си труд „Аз съм това“ довели до значителен философски пробив в съвременната мисъл. С течение на годините поклонници от цял свят се стичали в Индия, за да се запознаят с уникалните послания на Нисаргадатта. Лекциите и беседите с поклонниците чак до смъртта на Шри Нисаргадатта. Той напуснал физическото си тяло през 1981г., причината за смъртта му била рак на гърлото.

Един от хората, вдъхновени от духовните учения на Шри Нисаргадатта е Азиз Кристоф, един нетрадиционен Дзен майстор, който след прочитането на книгата „Аз съм това“, стига до красноречивия извод:

„В този момент аз усетих, че намерих своя учител. Той говори за моята същност, духът му дълбоко докосна сърцето ми. От него аз осъзнах колко важно е да стабилизирам състоянието на Присъствие, към което вече бях дълбоко осъзнат. Шри Нисаргадатта нарича това състояние просто да бъдеш себе си. За пръв път в живота си получих ясна насока за пътя, по който трябва да поема и усилията, които трябва да бъдат направени. Поддържане на състоянието на Присъствие стана моя основна задача и предизвикателство. Правех много дълги разходки, опитвайки се да не се отделям от това състояние, нито за момент.“

Учението на Шри Нисаргадатта Махарадж

Той ни учи, че целта на разширената духовност е просто да знаеш кой си. В много бройните си лекции и беседи от скромния си апартамент в един от бедните квартали на Момбай, Шри Нисаргадатта Махарадж ни показа един директен начин, по който човек може да узнае много нови неща за своя неповторим и оригинален характер. Много от тези беседи и лекции са записани и въз основа на тях бе създадена книгата „Аз съм това“. В словата на Шри Нисаргадатта Махарадж няма обичайните културни и религиозни клишета. Чистото знание е всичко, което той се опитва да ни предаде.

За учението на Шри Нисаргадатта Махарадж, д-р Робърт Паулъл споделя:
„Подобно на древните Дзен учители, учението на Шри Нисаргадатта Махарадж е провокативно и изключително дълбоко. Неговите лаконични, но много завладяващи поговорки са известни със способността си да задействат дълбоки промени в съзнанието, само като ги слушаме или четем“.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...