PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Вилхелм Райх

Вилхелм Райх

  1. Вилхелм Райх
  2. Биография на Вилхелм Райх
  3. Oткриване на оргоновата енергия
  4. Оргон акумулатора и кампанията срещу Райх

Оргон акумулатора и кампанията срещу Райх

Оргон енергийният акумулатор (1940)

За да изолира и събере оргонова енергия от бион култури, Райх разчита на резултатите от няколко лабораторни експеримента. Тези експерименти са показали, че органични или не метални материали, като: памук, вълна или пластмаса привличат, усвояват и задържат оргоновата енергия. Металите, като желязо и стомана привличат оргоновата енергия и бързо я отразяват и в двете посоки. На базата на тези открития Райх прави малки кутии с редуващи се слоеве от органични и метални материали, като вътрешните страни на кутиите са били облицовани с метал. Тези своеобразни „акумулатори на оргоновата енергия” разкрили неочакван феномен – появата на оргонова радиация вътре в корпуса, дори без наличието на Бион култури.

Райх сега бил изправен пред сложна дилема. От една страна той открил биологична енергия, която е практически навсякъде, а от друга страна той все още не можел да даде отговор на въпроса от къде произхожда оргоновата енергия. Отговора на този въпрос дошъл скоро при едно изследване, проведено в Мейн.

Райх и Рангли, Мейн (1940г.)

През лятото на 1940г. по време на един къмпинг в Нова Англия, Райх открива красивите езера Рангли. По време на престоя си в една малка хижа в Mooselookmeguntic Lake (най-голямото от езерата Рангли) той наблюдавал нощното небе и установил наличието на оргонова енергия в атмосферата. Това откритие на атмосферен оргон е основен лост за напредъка в областта на научните изследвания. С чистия си въздух и ниска влажност Райх установил, че района около езерата Рангли е идеален за неговите изследвания. По късно Райх закупил вилата на Mooselookmeguntic Lake и следващото лято се върнал, за да продължи експериментите си.

Междувременно акумулатора за оргонова енергия става все по-важен инструмент за научните изследвания на Райх. Органичните слоеве на акумулатора привличат атмосферната енергия, която се насочва навътре от металните слоеве. Енергията отразена навън от металните слоеве, веднага се абсорбира отново от органичния материал и се насочва към вътрешността на кутията. Резултата е по-висока концентрация на оргонова енергия вътре в кутията. Колкото повече слоеве има, толкова по-силна е концентрацията.

Това натрупване на енергия може да бъде потвърдено по редица начини. Например съществуването на постоянна температурна разлика между въздуха над кутията и околния въздух противоречи на вторият закон на термодинамиката. Има също и по-бавна електроскопична скорост, когато има по-висока концентрация на оргонова енергия в акумулатора.

Огрон акумулаторАкумулатора вече дава възможност на Райх да тества ефектите на оргоновата радиация при мишки с тумори, без да прибягва до инжекции с Бион, а просто чрез поставянето на мишките в облицованата с метал кутия. Резултатите от мишките били много обнадеждаващи и Райх решава да изпробва ефектите на оргоновата радиация и върху хората. Той конструирал акумулатори достатъчно големи, за да може човек да седне в тях и през 1941г. започва експерименти за лечение на онкологично болни пациенти.

През определен период от време пациентите му показвали значително подобрение, облекчаване на болката, добро състояние на кръвта, наддаване на тегло и свиване или премахване на туморите. Въпреки тези положителни резултати пациентите му починали, което засилило убеждението на Райх, че ракът е био енергично свиване, породено от емоционален срив, както и че самите тумори не са болест, а локална проява на дълбоко разтройство. Това отново принудило Райх да се концентрира върху превенцията.

През 1942г. Райх си купува ферма, кръщава я Оргон и я превръща в свой постоянен дом и месторабота. През 1945г. там е изградена лаборатория, а по-късно започва и строителството на обсерватория на орогонната енергия, която включва допълнителни лабораторни съоръжения и открити места за наблюдение и изучаване на атмосферните оргонови енергийни явления.

През 1947г. Райх разширява дейността си в нови области, като: психиатрията, медицината и биофизиката. Една от най-значимите разработки на Райх е откриването на  моторната сила в оргоновата енергия от атмосферата. Този научен пробив в последствие има много практически последици.

Министерството на храните и лекарствата започва кампания срещу Райх (1947-1957г.)

През 1947г. в списание New Republic излиза статия на Еди Брейди озаглавена „Странният случай на Вилхелм Райх”.  Тя е била пълна с компромати, които дискредитират Райх по отношение на неговите сексуални теории и акумулаторите му с оргонова енергия. Министерството на храните и лекарствата започва да следи изкъсо дейността на Райх и търси доказателства срещу него, като взима показания от редица негови лекари, студенти и пациенти. Недоволни от неговите изследвания обаче така и не са открити.

CloudbusterРайх продължава своята работа за измерване и извличане на оргонова енергия от атмосферата. Той създава експериментален инструмент наречен cloudbuster, който има за цял да влияе на времето, чрез промяна на концентрацията на оргонова енергия в атмосферата. Сloudbuster се състои от кухи метални тръби и кабели, поставени във вода, създавайки повече оргонова енергия, отколкото има в атмосферата. Водата, която силно привлича и поглъща оргон, привлича атмосферния оргон през тръбите. Това движение на оргон от по-ниска към по-висока енергийна система е използвано от Райх за създаването  и разсейването на облаци.

Райх провежда десетки експерименти с cloudbuster. Един от най-забележителните е през 1953г., когато в Майн имало голяма суша. Фермерите от региона поискали помощ от Райх. Той започнал своите опити с cloudbuster и 10 часа по-късно започнало леко да вали, въпреки, че от метеорологичната служба не прогнозирали никакъв дъжд в близките дни. През следващите няколко дни паднали няколко сантиметра дъжд и това спасило реколтата на земеделците.

През февруари 1954г. е заведен съдебен иск срещу Райх. В него се заявява, че енергията оргон не съществува и в молбата се иска акумулаторите му да спрат да се продават и литературата му да бъде забранена. Решението на съда е съкрушително за Райх. Съдът нарежда:

  • Акумулаторите за оргонова енергия и техните части да бъдат унищожени
  • Всички материали съдържащи инструкции за използване на акумулатора да бъдат унищожени
  • Забранява книги на Райх, съдържащи твърдения за оргонова енергия. Заличени са всичко позовавания на оргонова енергия.

След първоначалния шок от решението на съда Райх продължава изследванията си, като заминава за Аризона, за да изпробва своя cloudbuster в сухата пустинна среда. Докато бил там и без негово знание, един от неговите ученици Майкъл Силвърт натоварва цял камион с оргонови акумулатори и литература и ги мести от Мейн в Ню Йорк. В резултат е повдигнато обвинение срещу тях за наказателно неуважение на съдебно решение. На 7 май 1956г. Райх е осъден на 2 години затвор.

Докато Райх излежава присъдата си, правителството унищожава оргоновите акумулатори и литературата свързана с тях. В Ню Йорк са изгорени тонове литература издадена от Райх. Това е един от най-ужасните примери за цензура в историята на САЩ.

На 8-ми март 1957г. Райх пише своето завещание. В него той иска да бъде създадена фондация, която да опази и предаде научното му наследство на бъдещите поколения. Само 4 дни по-късно на 12 март неговата молба е отхвърлена. На 3 октомври 1957г. Вилхелм Райх умира от сърдечна недостатъчност и е погребан във фермата си в Мейн.

За повече информация гледайте филма за Вилхелм Райх поместен на първа страница

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Точно така! Браво!
csherpa
А защо не пишете, че е написал " Психология на масовия фашизъв ", и дали затова не са го погнали в Германия.Също така, че е откривател на оргонната енергия и на CLOUDBUSTER-изключителен облакили уловен облак ,чрес който е предизвиквал искуствен дъжд,и е имал конфликт с Айнщайн и теорията за относителноста
Виж още отзиви
Коментирай
loading...