PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Учени

Ерих Фон Деникен - палео-контактът и драматургичните ефекти, които правят историята по-интересна

Дълги години човечеството е очаквало да се срещне с извънземен разум. Този контакт се е планирал за далечното бъдеще, когато ще бъдем достатъчно развити, за да осъществим диалог с чуждите форми на разум. Но какво, ако те вече са били на Земята и техните следи са видими на всеки континент?

Името на Ерих Фон Деникен е легенда за всички уфолози, които дълбаят и търсят следи от извънземен разум. Швейцарският писател бил един от първите, които твърдят, че вероятно в миналото на човечеството сме били посещавани от чуждопланетни цивилизации.

Роден на 14 април, 1935 година, в Швейцария, той получава обучение в католическо училище във Фрайбург. Още тогава прави впечатление на буен младеж, с проблеми със закона (4 месечна условна присъда за кражба), чиято глава е пълна с истории за извънземни. Въпреки религиозното обучение, което получава, той смело оспорва Библията и предлага свои версии за събитията в книгата. На 20 години той отпътува за Египет, който бил логичното място, откъдето очаквал отговори на всички въпроси, които го вълнували. Няма ясна информация с какво се е занимавал там, но при връщането му в Швейцария се оказва замесен в огромна злоупотреба с ценности. Влиза за 9 месеца в затвора, след което започва работа като мениджър на хотел в Давос. По това време започва да работи и над първата си книга - "Колесницата на боговете (Спомени за бъдещето)". Отнема му няколко години работа, последната от тях съвместно с професионален автор - Утц Утерман. Книгата му е готова през 1967, но излиза през 1968. Облаците над Ерих Фон Деникен са се сгъстили доста - обвиненията за злоупотреби и кражби се оказват реалност, сумата е солидна - 130 000 долара. Нашият герой твърди, че те са отишли за научната му дейност, докато обвинителите твърдят, че той просто си е "поживял добре" в онези бурни, но крайно интересни години.

В следващите 2 години тече тежък процес, в който Ерих Фон Деникен пледира, че всичко е направено в името на науката, а парите са били инвестирани в процеса на написване на книгата. През 1970 той е осъден на 3 години и половина затвор, от които лежи само една.
Роден е явно под щастлива звезда - феноменалният интерес към книгата му позволява да изплати всички дължими суми. В затвора той успява да напише и втората си книга - "Боговете от Космоса", която също получава топъл прием от страна на читателите.

На базата на своите проучвания и на познанията, които е събрал от анализ на древни текстове и артефакти, Ерих Фон Деникен твърди, че в историята на човечеството много пъти са се намесвали извънземни цивилизации, като смело посочва примери от много световни култури. Ако някъде е имало нужда от малка искрица, за да пламне пожар, това е един от удачните примери. Книгите му насърчават много хора да потеглят в далечни пътешествия (дори и само във фантазията си) към отдавна минали времена и страни.

За съжаление, част от фактите в книгите му не отговарят на истината. Привеждаме само част от примерите.
- Желязната колона в Делхи със сигурност не е направена от материал, който не ръждясва. Корозията е ясно видима по нея.
- Описваната в "Златото на боговете" експедиция в подземните тунели на Еквадор се оказала измислица, придружена от снимки на туристически сувенири.
- Геоглифите в Назка не са негово откритие, въпреки че той ги популяризира.


- Картата на Пири Рейс, която според него описва Антарктика, също не е негово откритие. Точността на картата е също под въпрос - древният пътешественик никога не е стигнал така далеч с кораба си, а Ерих Фон Деникен е импровизирал на негов гръб.


- Неговите твърдения за пирамидите не отговарят на проучванията, които археолозите успяват да докажат. Строежът им е бил съвсем във възможностите на тогавашната цивилизация.


Много често в книгите си Ерих Фон Деникен се опира на предмети, които се оказват съвременни изделия, направени за туристите. Факт, идеите му се оказали на точното място и по точното време, родили огромен брой последователи на идеята за палео-астронавтите и палео-контакта. Самият той казва още през 1974 в интервю "В Германия нямаме нищо против, ако авторът не пише за чиста наука, да добави и леки драматургични ефекти, за да стане по-интересно. Това правя и аз!" Ако се случи някъде да бъде наистина притиснат, Ерих Фон Деникен умело лавира, но понякога признава, че не е проверил достатъчно внимателно.
Под перото му са излезли над 20 книги, в които детайлно разказва за своите визии за различни артефакти от човешката история, да добавим, с "висок процент драматургични ефекти", което ги прави бестселъри, радващи се на траен интерес. Огромната популярност му дава и висок кредит на доверие, а неговите твърдения могат да бъдат намерени препечатани десетки и стотици пъти, в най-различни източници. Историците и археолозите не са доволни от това, една лъжа, повторена стотици пъти, винаги става истина. Според автора, той има над 63 милиона продадени книги, преведени на 32 езика. Сериозно достижение за съвременен писател.
Ерих Фон Деникен е звезда на много международни събития, умел разказвач на истории, смел анализатор на (понякога фалшиви) артефакти и визионер за бъдещето на човечеството. Въпреки мнението на учените за него (което той не оспорва) книгите му са били мощен тласък за хиляди читатели, да вдигнат очи нагоре и да потърсят повече информация за историята на света, в който живеят. Той e един от хората, който ни научи да вярваме и да мечтаем. За "драматургичните ефекти" сами трябваше да разберем, но мисля, можем да му ги простим.

Над материала работи: Ивайло Тончев

Източник на изображенията: Интернет

 

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

васко
Деникен ми е любим автор, не вярвам да лъже.
Глупава статия, автора е чел книгите на Деникен докато се е занимавал с нещо друго, или е плагиатствал отнякъде.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...