Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Личности  »  Духовни учители  »  Йогананда

Йогананда

Йогананда

През 1917г. Йогананда започва работата на живота си с основаването на училището си за момчета „how-to-live” (как да живея), където модерните методи за обучение  се съчетавали с йога обучение и обучение в духовните идеали. През 1920г. той се мести в САЩ и започва да преподава там. Той дискутира единството между първоначалните учения на Исус Христос и основите на йогата, преподавани от Бхагаван Кришна. През 1920г. Йогананда основава Self-Realization Fellowship (организация за себеосъзнаване и реализация). През 1925г. той основал и централата на тази организация в Лос Анджелис.

Йогананда записва целите и идеалите на които неговите последователи трябва да отговарят:

 • Да разпространяват сред хората знанието за определени науки и техники, за достигането на пряк личен опит с Бога.
 • Да се научи, че целта на живота е еволюцията, чрез собствени усилия на ограниченото смъртно съзнание, което е свързано със съзнанието на Бога. Да се насърчава създаването на храмове на Бога в дома и сърцето на хората.
 • Да се разкрие пълната хармония и първоначалното единство на първоначалното християнство, както е преподавано от Исус Христос  и оригиналната йога, преподавана от Бхагаван Кришна и да се покаже, че тези принципи на истината са обща научна основа, за всички истински религии.
 • Да се използва дневната медитация, като начин за достигане на божествената магистрала, към която видят всичките пътища на истинските религиозни вярвания.
 • Да се освободи човек от неговото тройно страдание физическо заболяване, психични разтройства и духовно невежество.
 • Да се насърчи обикновения живот и извисеното мислене и да се разпространява дух на братство между всички народи, чрез преподаване на единството между всички – родството с Бога.
 • Да демонстрират превъзходство на ума над тялото и на душата над ума.
 • Да се преодолее злото с добро, тъгата с радост, жестокостта с доброта и невежеството с мъдрост.
 • Да се обединят науката и религията, чрез намирането на единство на техните базови принципи.
 • Да се задълбочи и засили културното и духовно разбирателство между Изтока и Запада и те да си разменят своите най-добри отличителни черти.

Йогананда разкрива пълната хармония и единство на първоначалното християнство и оригиналната йога, преподавана от Бхагаван  Кришна. Той показва, че тези принципи на истината и общата научна основа са валидни за всички истински религии. В своята творба „Себеосъзнаване – уроци” Йогананда предава задълбочено обучение, свързано с практиката на най-високата йога наука за Бога, въплътена с конкретни принципи и техники за медитация на Крия Йога.

Йогананда преподава на учениците си необходимостта от пряка опитност свързана с истината, за сметка на сляпата вяра. Той заявява, че истинската основа на религията не е вярата, а интуитивното изживяване. Интуицията е силата на душата на познаването на бога. За да знаете за какво се отнасят религиите, трябва да знаете кой е Бог. Основавайки се на традиционните хиндуистки учения Йогананда споделя идеята, че цялата вселена е космическо движение на божията картина и хората са просто участници в божествената игра. Той учи, че дълбокото страдание на човечеството се корени в това, че се идентифицираме твърде много с една роля, вместо с режисьора на филма или Бог. Той преподава Крия Йога и други практики за медитация на хората, за да могат те да разберат какво означава самореализацията.

Това е да усещаме с тялото, ума и душата, че сме едно с божията вездесъщност. Не е нужно да се молим, за да дойде той при нас, ние сме близо до него през цялото време .

Крия Йога

Науката за Крия Йога е в основата на учението на Йогананда. Крия Йога е комбинация от йога и определено действие или ритуал (Крия). Крия Йогата е въведена от гуруто Маха Бабаджи, който учи Лахири Махасая, който учи ученика си Юктешвар Гири, който пък е гуру на Йогананда.

Йогананда дава общо описание на Крия Йогата в своята автобиография:

“Крия Йогата психически насочва енергията на живота да се върти нагоре и надолу около шестте гръбначни центрове, които отговарят на дванадесетте астрални знака на Зодиака, символизирайки космическият човек. „

Шри Мриналини Мата, сегашният президент на фондацията наследена от Йогананда за себеизразяване и реализация споделя:

„Крия Йогата е толкова ефективна, толкова пълна, защото тя носи любовта на Бог, на универсалната власт, чрез която Бог привлича всички души обратно, за да се слеят отново с него.”

2. Биография на Йогананда

Йогананда е роден в Горакхпур, Утар Пандеш Индия в благочетиво семейство. Още от най-ранно детство неговото ниво на съзнание е далеч над нормалното. През младежките си години той търси индуитски мъдре...

Рейтинг: 2.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 5626

Препоръчани продукти

Коментари за Йогананда

  Подобни статии

  Пападжи

  Пападжи

  Пападжи отказва да се идентифицира с някаква традиция и се счита за определено радикален в прямотата...
  Рамана Махарши

  Рамана Махарши

  При раждането си през 1879г. му е дадено името Venkateswaram Ayyar, което отговаря на името на негов...
  Никола Тесла

  Никола Тесла

  Никола Тесла е роден на 10 юли 1856г. в хърватското село Смилян и умира на 7 януари 1943г. в Ню Йорк...
  Далай Лама

  Далай Лама

  Далай Лама е най-високопоставения лама в будистката школа Гелуг. Името произлиза от комбинацията меж...
  Махатма Ганди

  Махатма Ганди

  Махатма Ганди е роден на 2 октомври 1869г. и е убит на 30 януари 1948г. Той е една от най-великите л...
  Петър Димков

  Петър Димков

  Петър Димков е роден на 19 декември 1886г. в София. Баща му Иван Димков е бил свещеник, а майка му Е...