Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Личности  »  Учени  »  Никола Тесла

Никола Тесла

Никола Тесла

Никола Тесла е роден на 10 юли 1856г. в хърватското село Смилян и умира на 7 януари 1943г. в Ню Йорк. Той е един от най-великите учени които света някога е познавал. Тесла  е открил въртящото се магнитно поле, което е основата на повечето машини, работещи с променлив ток. Той емигрира в САЩ през 1884г. и продава патента си за системата за променлив ток на Джордж Уестингхаус. През 1891г. той изобретява бобината на Тесла, индукционна бобина широко използвана в радио технологията. Тесла е от сръбски произход. Баща му е православен свещеник, а майка му е необразована, но изключително интелигентна жена. Тесла е мечтател, който има страхотни качества за самодисциплина и желание за точност.

Преди своята инжeнерна кариера той учи в техническият университет в Грац и университета в Прага. В Грац той за пръв път вижда динамо, което оперира като генератор. Обърнато то може да се използва, като електрически мотор и той създава начин да се използва предимството на променливия ток. По-късно в Будапеща той визуализира принципа на въртящото се магнитно поле и разработва планове за индукционен мотор, който ще стане първата крачка към успешното усвояване на променливия ток. През 1882г. Тесла започва работа в Париж за Continental Edison Company и докато е бил на командировка в Страсбург през 1883г. той конструира първия индукционен мотор. Тесла отплава за Америка през 1884г. и при пристигането си в Ню Йорк е с 4 цента в джоба си, няколко собствени стиха и изчисления и скици за построяването на летяща чиния. Неговият първи работодател е Томас Едисън, но двамата изобретатели имат много различни възгледи и раздялата им е неизбежна.

През май 1885г. Джордж Уестингхаус, ръководител на Westinghouse Electric Company в Питсбърг купува и патентова, разработената от Тесла многофазна система за променлив ток. Започва истинска война между системата за прав ток на Едисон и системата за променлив ток на Тесла-Уестингхаус, като в крайна сметка променливият ток печели.

Тесла скоро учредява своя собствена лаборатория, където изобретателния му ум е напълно свободен. Той експериментира с shadowgraphs подобни на тези, които по-късно са използвани от Вилхелм Рентген, който открива рентгеновите лъчи през 1895г. Многобройните експерименти на Тесла, включват още лампа с въглероден бутан, изследване силата на електрическия резонанс и различни видове осветление.

Тесла прави изложби в лабораторията си, като показва запалени лампи без кабели, като позволява на енергията да минава през тялото му, като по този начин разсейва страховете свързани с променливия ток, насадени най-вече от Томас Едисън. Тесла често е канен да чете лекции в страната и чужбина. Бобината на Тесла изобретена през 1891г. е широко използвана и днес в радио и телевизионните приемници и всякакво друго електронно оборудване.

Уестингхаус използва системата на Тесла за променлив ток на изложението в Чикаго през 1893г. Това му спечелва договор за построяването на първата ВЕЦ на Ниагарския водопад през 1896г., която трябва да захранва с електричество близкият град Бъфало.

През 1898г. Тесла обявява изобретението си телеавтоматична лодка, управлявана с дистанционно управление. За да запуши устите на скептиците той показва изобретението си пред тълпата в Медисън Скуеър Гардън.

Тесла безжична енергияОт май 1899 до първите години след 1900 Тесла се намира в Колорадо Спрингс и прави това, което счита за своето най-важно откритие – наземните стационарни вълни. С това си откритие той доказва, че електрическата енергия може да бъде пренасяна на големи разстояния без използването на каквито и да е било проводници. Той успява да запали 200 лампи, които се намират на разстояние от 40км без абсолютно никакви кабели и създава изкуствена светкавица висока около 40 метра. Той споделя, че е сигурен, че е получил сигнали от друга планета в лабораторията си в Колорадо, твърдение което е посрещнато с насмешка от повечето научни списания.

Тесла се завръща в Ню Йорк през 1900г. и започва строителството на кула в Лонг Айлънд, която трябва да излъчва електрическа енергия. Той е финансиран със 150 000 долара, осигурени от финансиста Д.П. Морган. Тесла обезпечава заема, като осигурява 51% от своите патентни права на Морган. Той се е надявал, че след като проекта е готов, хората от цял свят ще могат да комуникират помежду си и да си изпращат съобщения, снимки и др. Проектът обаче е бил изоставен, заради финансовата паника, работническите вълнения и в крайна сметка оттеглянето на Морган от проекта. Това е най-голямото поражение за Тесла.

След това Тесла започва работа по турбини и други проекти. Поради липсата на средства, неговите идеи са останали в бележниците му, които все още се разглеждат от инженерите, като неексплоатирани. През 1915г. той е бил силно разочарован след като информация, че той заедно с Едисън си поделят Нобеловата награда се оказала невярна.

Тесла допускал до себе си само няколко много близки приятели. Сред тях са писателите Робърт Ъндърууд  Джонсън, Марк Твен и Франсис Марион Крауфорд. Той е бил доста непрактичен по отношение на финансовите въпроси и обикновено идеите му са изглеждали доста ексцентрични за колегите му от научната сфера. Чрез интуитивно наблюдение, скрити научни тайни и изобретателен талант той доказва своите хипотези. Тесла често е на първите страници на жълтите вестници, като сред най-честите заглавия са комуникацията му  с други планети, твърдението му, че може да раздели земята на две, като ябълка и разработването на предполагаем смъртоносен лъч, който може да унищожи 10 000 самолета от разстояние до 400 км.

След смъртта на Тесла стотици хора се стичат, за да го изпратят в катедралата Йоан Богослов в Ню Йорк. Много Нобелови лауреати го изпращат с думите, че това е един от най-големите умове на човечеството на когото дължим много от технологиите, дори в модерните времена.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 3 оценки
прегледи 7337

Препоръчани продукти

Коментари за Никола Тесла

    Подобни статии

    Алекс Орбито

    Алекс Орбито

    „Започнете първо да обичате себе си и ще разберете как да обичате другите” Алекс Орбито...