Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Личности  »  Духовни учители  »  Ошо

Ошо

Ошо

„Никога не е раждан - Никога не е умирал – Само е посетил планетата Земя между 11 декември 1931г. и 19 януари 1990г.”

С  тези буквално безсмъртни думи Ошо определя своя надгробен надпис и се отказва от своята биография. Преди това той премахва името си от всичко, докато най-накрая се съгласява на названието „Ошо”, дадено му от Уилям Джеймс.

„Това не е името ми, а лечебен звук” – казва Ошо.

Той прекарва хиляди часове в импровизирани разговори с хора по целия свят в продължение на 20 години. Често беседите му са записвани и могат да се слушат навсякъде от всички, за което Ошо казва: „Същото мълчание ще бъде там”.

Транскрипциите на тези беседи са публикувани в стотици заглавия, преведени на десетки езици.

В тези беседи човешкото съзнание се анализира, както никога преди това. Съзнанието като психология, съзнанието като емоция, съзнанието като ум или тяло, съзнанието като моралист, съзнанието като вяра, съзнанието като религия, съзнанието като история, съзнанието като политика и социална революция. Всички изследвания са проучени и са включени. След това се поставя на преден план основният стремеж към трансценденталност.

Ошо разкрива лицемерието и измамата, навсякъде, където го среща. Автора Том Робинс красноречиво го описва:

„Ошо е като сладък вятър, който обикаля цялата планета. Вятър който разсейва лъжите по бюрата на бюрократите, разкрива негодниците в конюшнята на властимащите, повдига увереността на прекалено скромните и гъделичка духовно мъртвите хора, като ги връща обратно към живота.”

„Исус е имал своите притчи, Буда своите сутри, Мохамед своите фантазии за арабската нощ. Ошо има нещо по-подходящо за хора осакатени от алчност, страх, невежество и суеверие. Той има космически хумор.”

„Какво означава Ошо за мен. Той разкрива нашите прикрити страни, разбива нашите илюзии, лекува ни от пристрастеността, показва ни как се самоограничаваме и трагичното безумие да гледаме на себе си твърде сериозно.

И така какво да кажем за Ошо? Крайният деконструктионист? Идея, която става визия? Конкретно предложение за съществуване, което гласи, че всеки може да се наслаждава на океана от опит на истинската индивидуалност. За това Ошо казва: „Има само един път, който отива навътре, където няма нито едно човешко същество, където ще откриете само тишина и спокойствие.”

В заключение няма пълни спирания във визията на Ошо, подадена ръка, която ще ни помогне да разберем себе си. Ошо споделя:

„Искам да ви кажа науката е крайната стойност. Има само два вида наука: едната е обективната наука, която се отнася за външния свят, другата е субективна наука, която до този момент се нарича религия. По-добре е обаче да не я наричаме религия. По-добре е да я наричаме наука за вътрешното и по този начин да разделяме науката на наука за външното и наука за вътрешното (обективна наука и субективна наука). Това прави науката едно солидно цяло и науката остава крайната стойност, нищо не е по-голямо от това.”

Сайт: http://www.osho.com/

Филм: OSHO - Meditacion es mirar hacia dentro / ОШО. Медитация - поглед навътре

2. Биография на Ошо

Роден е в Кучвада, Мадхия Прадеш, Индия на 11 декември 1931г. Ошо казва за родителите си: „ Аз избрах тази двойка заради тяхната любов, тяхната интимност, тяхната почти еднаквост.”  Като дете Ошо изра...

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 11439

Коментари за Ошо

  Подобни статии

  Уейн Дайър

  Уейн Дайър

  Уейн Дайър е американски доктор и международно признат автор. Той изнася множество лекции в областта...
  Бодхидхарма

  Бодхидхарма

  Бодхидхарма е легендарен будистки монах и учител. Роден е в Индия през V или VІ век. В Япония е изве...
  Сър Исак Нютон

  Сър Исак Нютон

  Сър Исак Нютон (25 декември 1642 – 20 март 1727 година) е английски математик и физик, който о...
  Алекс Орбито

  Алекс Орбито

  „Започнете първо да обичате себе си и ще разберете как да обичате другите” Алекс Орбито...