Назад  |   Начало  »  Духовно развитие  »  Личности  »  Духовни учители  »  Хермес Трисмегистус - митичният учен и философ, тройно велик във физическия, духовния и божествения свят

Хермес Трисмегистус - митичният учен и философ, тройно велик във физическия, духовния и божествения свят

Хермес Трисмегистус - митичният учен и философ, тройно велик във физическия, духовния и божествения свят

Хермес Трисмегистус (ТрижВелики) е една изключително интересна фигура в древната история. Много е спорно самото му физическо съществуване, коментирайки предполагаемата продължителност на живота му – над 300 години. Няма никакви данни за него, които да помогнат да се уточни дали въобще е съществувал. Но факт, нему се приписва авторството на много антични текстове от всякакво естество. Смятан е от своите съвременници за тройно велик в трите свята: физически, духовен и божествен. Историците му приписват основите на повечето съвременни науки като астрономия, химия и медицина. Алхимиците казват, че той вдъхновява алхимията и астрологията. Суфите смятат, че той е един от древните велики учители на това, което сега се нарича Път на Суфите. Херметици считат, че той е дал 7-те ключа, които отключват всяка врата на Небето и Земята. Мавританският историк Саид от Толедо (починал 1069г) твърдят, че в различните култури Хермес е бил свързван с различни имена: в древен Египет – Хермес и Тот, сред евреите и в Библията – Енох, а сред арабите – Идрис. За латински аналог се смята Меркурий. В архивите на Школата на Беинса Дуно се пази информация, че Хермес е един от великите Учители на Бялото Братство.

За жалост, голяма част от неговите трудове са изчезнали в миналото, а се твърди, че е имало цели 42 тома. Основното произведение, от което са останали свидетелства е Кибалион (Изумрудения Скрижал и Корпус Херметикум са други два трактата, които също са запазeни и се твърди, че са от Хермес). В Кибалион се предават 7-те херметични принципа. Според някои изследователи те са в основата на музикалната динамична медитация Паневритмия. Това изглежда логично, тъй като Хермес е смятан за откривателя на флейтата и човек, който е можел с музика да вдъхновява хората и да събужда Доброто в тях. (виж например “Суфиите”, Идрис Шах, стр. 231-235. 2003г)

И досега Хермес се свързва с древната мъдрост и връзката между човека и Висшия свят. Термина “херметичен” идва от неговото име и означава таен, заключен. В някои от писанията на Едгар Кейси, Хермес или Тот се смята, че е бил инженер от потопената Атлантида и построил (замислил или ръководил строежа на) пирамидите в Египет. Твърди се също, че Хермес Трисмегистус е смятан за въплъщение на Христос. Смята се за възможно той да е извънземен, който променя историята на Земята, но стои в сянка. Всяко едно от тези обяснения може да бъде както и истина, така и импровизация – на база на историята за автора на много текстове, който всички цитират, но никой не е запазил данни за неговото физическо съществувание.

В окултната традиция на Хермес Трисмегистус се дават няколко съпруги и повече от един син, който взел името му, както и повече от един внук. Това повтаряне на фамилия и име през поколенията може би се отнася за легендата за неговото дълголетие. Децата му правели кариери като жреци в религията, която той започнал.

Седемте принципа на Хермес Трисмегистус гласят:
Първият принцип: “Вселената е ментална”
Принцип на съответствието: “Както е горе, така е и долу и както е долу, така е и горе.”
Принцип на вибрацията: “Нищо не е в покой, всичко се движи, всичко вибрира.”
Принцип на полярността: “Всичко е двойствено, всяко нещо притежава два полюса. Противоположностите са еднакви по своята природа, но са различни по степента на вибрациите си.”
Принцип на ритъма: “Всичко тече навътре и навън, всяко нещо има своите приливи и отливи; люлеенето на махалото присъства във всяко нещо.”
Принцип на причината и следствието: “Всяка причина има свое следствие и всяко следствие има своя причина. Случайността не е нищо друго освен името на закона, който не е познат.”
Принцип на пола: “Всяко нещо притежава своя мъжка и женска същност.”

Рейтинг: 3.8/5 на базата на 4 оценки
прегледи 2253

Коментари за Хермес Трисмегистус - митичният учен и философ, тройно велик във физическия, духовния и божествения свят

  Подобни статии

  Рам Дас

  Рам Дас

  Рам Дас за пръв път посещава Индия през 1967г. Тогава той все още е известен, като д-р Ричард Алпър,...
  Пападжи

  Пападжи

  Пападжи отказва да се идентифицира с някаква традиция и се счита за определено радикален в прямотата...
  Рамана Махарши

  Рамана Махарши

  При раждането си през 1879г. му е дадено името Venkateswaram Ayyar, което отговаря на името на негов...
  Никола Тесла

  Никола Тесла

  Никола Тесла е роден на 10 юли 1856г. в хърватското село Смилян и умира на 7 януари 1943г. в Ню Йорк...
  Далай Лама

  Далай Лама

  Далай Лама е най-високопоставения лама в будистката школа Гелуг. Името произлиза от комбинацията меж...